Hukuk yargılamasında Adli Yardım nedir? Kimler Adli Yardım’dan faydalanabilir?
Adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır.
Adli yardım, avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlara bu Kanunda yazılı avukatlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Adli Yardım’dan Kimler Yararlanabilir
Avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlar, bu durumlarını kanıtlamak kaydıyla, adli yardım hizmetinden yararlanabilirler.
Nasıl Başvurulur?
Yerleşim yerinizdeki
- Baro Başkanlığı’na hitaben yazılacak bir dilekçe,
- Avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağının bulunmadığını belgeleyen muhtarlıklardan alınma fakirlik kağıdı,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Tapudan üzerine kayıtlı gayrimenkulü olup olmadığına ilişkin belge,
- SGK’dan sosyal güvencesi olup olmadığına ilişkin belge,
- Başvurunun haklı olduğunu kanıtlamaya yardım edecek diğer belgelerle birlikte,
adli yardım isteminde bulunulabilir.
Yukarıdaki koşulları taşıyan adli yardım istemleri her şehirdeki Adli Yardım büroları tarafından kaydedilerek başvurucularla bir ön görüşme yapılır. Görüşme sırasında adli yardım görüşme formu düzenlenir ve başvurucuya bir taahhütname imzalatılır. Yapılan değerlendirme sonucunda adli yardım koşullarını taşıdığı anlaşılan başvuruculara avukatlık hizmeti vermek üzere bir avukat atanır.
Nereye Başvurulur?
Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde BARO ADLİ YARDIM ÖN BÜROSUNA, ilçelerde Adli Yardım Temsilcilerine başvurulabilir.
İzmir’de adli yardım / ücretsiz avukatlık hizmetinden faydalanmak için İzmir Barosu Adli Yardım (Halka Hizmet) Ön Bürosu’na başvurmak gerekir. İzmir Barosu Adli Yardım (Halka Hizmet)İzmir Adliyesi C- Blok, 1.Kat 102 numaralı odada hizmet vermektedir. Diğer illerdeki Adli Yardım Büroları için bulunduğunuz ildeki baro ile temasa geçiniz.
Bu kategorideki diğer yazılar:
- Dava açmak veya icra takibi yapmak için avukat tutmak zorunda mıyım?
- Konusunda uzman en iyi avukatı nasıl bulurum?
- En iyi boşanma avukatını nasıl seçebilirim?
- Açacağım davada avukatlık ücreti nasıl belirlenir?
- Ücretsiz avukatlık hizmeti alabilir miyim?
- Davayı kazanırsam avukatlık ücretini karşı taraftan alabilir miyim?
- Hiç dava kaybetmeyen, girdiği tüm davaları kazanan bir avukat var mıdır?