Çekişmeli boşanma davası nedir? Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davası için gereken koşullar sağlanmamışsa, açılacak boşanma davası çekişmeli boşanma davası olarak nitelenir. Çekişmeli boşanma davasında, eşlerden biri boşanmayı kabul etmiyor, her iki eş de boşanmayı istediği halde boşanmanın mali sonuçları veya çocukların durumu konusunda anlaşamıyor olabilirler. Her iki eş de boşanmayı istediği ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hakkında anlaştıkları halde evlilik bir yılını doldurmamışsa yine anlaşmalı boşanma davası açılması mümkün olmaz; ya evliliğin bir yılı doldurması beklenmelidir, ya da çekişmeli boşanma davası açılmalıdır.

Çekişmeli boşanma davası, kanunda yazılı 7 özel sebebe veya evlilik birliğinin sarsılması genel nedenine dayanarak açılabilir. Ayrıca, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden biri ortak hayatın yeniden kurulamamasına dayanarak boşanma davası açabilir.

Kanunda yazılı 7 özel boşanma sebebi şunlardır:

  1. Zina: (TMK 161) 
  2. Hayata kast: (TMK 162) 
  3. Pek kötü veya onur kırıcı davranış: (TMK 162) 
  4. Küçük düşürücü suç işleme: (TMK 163) 
  5. Haysiyetsiz yaşam sürme: (TMK 163) 
  6. Terk: (TMK 164) 
  7. Akıl hastalığı: (TMK 165) 

Özel boşanma sebeplerinin ispatı, evlilik birliğinin sarsılmasına göre daha zor ve karmaşık olduğundan çekişmeli boşanma davasının doğrudan evlilik birliğinin sarsılmasına dayanılarak veya terditli olarak açılması yerinde olacaktır. Terditli boşanma davasında öncelikle özel boşanma sebebine, bunun reddi halinde evlilik birliğinin sarsılmasına dayalı olarak boşanma talep edilir.

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davası için yakın tarihli duruşma günü alınabilir ve dava tek celsede sonuçlanabilirken çekişmeli boşanma davası çok daha uzun sürer. Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceği hakkında, mahkemenin iş yoğunluğu, dilekçelerin karşı tarafa tebligat süresi, öne sürülen boşanma nedenlerinin araştırılması, delillerin toplanması, bilirkişi raporlarının gelmesi, tanıkların dinlenmesi gibi pek çok unsur belirleyici olacaktır.

Doğru bir şekilde çekişmeli boşanma süreci takip edilirse ortalama 4-5 celsede boşanma sağlanabilir. Bu da ortalama 1-1,5 yıl arasında bir süreye denk gelir. Fakat boşanma davası takip edilmez ve gerekli hukuki işlemler doğru bir şekilde yerine getirilmez ise çekişmeli boşanma davası 3-4 yıl sürebilir.

Boşanma sebebi ispatlanmış olursa,  hâkim boşanmaya karar verir. Eğer davada bazı usul hataları yapılırsa veya boşanma sebepleri ispatlanamazsa, boşanma davası reddedilebilir. Davası reddedilen taraf ret kararı kesinleştikten sonra üç yıl süre ile aynı boşanma nedenine dayanarak dava açamaz. Üç yıl sonunda ortak hayat yeniden kurulamamışsa, ortak hayatın yeniden kurulamamasına dayanarak ya da bu davanın kesinleşmesinden sonra ortaya çıkacak farklı bir boşanma nedenine dayalı olarak boşanma davası açabilir.


Aşağıdaki telefon numaraları veya email yolu ile bize ulaşabilirsiniz.

İletişim: (90 232) 332 21 10 veya  (90 544) 288 5280
email: yusuf@ateskanhukuk.com

ADRESİMİZ: (Stadyum Metro İstasyonu yakını) 5003/2 sk. No:3-5 Gümüş Plaza Optimus D:206  35090 Bornova/İzmir

Yol tarifi almak için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir