Hukuk Bilişimi Uygulamaları Avukatlık Mesleğinin Yapılışını Nasıl Etkileyecek?

Bilişim ve İnternetin avukatlık mesleğine etkisi üzerinde çalışan Profesör Richard SusskindTomorrow’s Lawyers (Yarının Avukatları) adlı kitabında gelecekte avukatlık mesleğinin ne şekilde değişeceği hakkındaki tahminlerini anlatarak genç avukatlara tavsiyelerde bulunuyor.

Susskind’e göre, klasik avukatlar  “güvenilir uzman”, teknolojiyi kullanabilen yenilikçi avukatlar ise “gelişmeye açık uygulayıcı”olarak iş imkanlarına sahip olacak.

Gelişmeye açık uygulayıcıların hukuki bilgi mühendisi, hukuk teknikeri, hukuki süreç analisti, hukuk proje yöneticisi, hukuki veri bilimci, çevrimiçi arabulucu, hukuki yönetim danışmanı, hukuki risk yöneticisi gibi  yeni unvanları olacak.[1]

Kanaatimize göre, hukuk alanında bilgili ve tecrübeli olduğu kadar bilişim teknolojilerini de kullanabilen avukatların önümüzdeki yıllarda daha başarılı olmaları beklenmektedir.

Bilişim teknolojilerinin hukuk alanındaki kullanımının yaygınlaşmasıyla tecrübeli avukatlar daha çok uzmanlık istenen konularda çalışacak, hukuk asistanları, stajyer avukatlar veya genç avukatların yaptıkları daha rutin işlerin büyük kısmı yapay zekâya devredilecek. Hukuk hizmetlerini çeşitlendirebilen ve multidisipliner eğitim almış avukatlara talep artacak.

[1] SUSSKIND, Richard. “Tomorrow’s Lawyer”, 2nd Ed. sf. 133, Oxford University Press, 2017.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir