Hukuk Bilişimi Uygulamaları

Bilişim uygulamalarının kullanımı her alanda olduğu gibi hukuk alanında da hızla artmaktadır. Bu yazı dizisinde hukuk alanında kullanılan bilişim uygulamalarının günümüzdeki durumunu, geleceğini, uygulamaların kullanımının hukuka uygunluğunu ve avukatlık mesleğine etkisini inceleyeceğiz.

Hukuk Bilişimi Nedir?

Bilişim (Informatics), teknolojiden yararlanarak bilginin organizasyonu, depolanması, erişilmesi ve yaygınlaştırılmasını inceleyen bir bilim dalıdır.

Hukuk Bilişimi (Legal Informatics) ise, bilişim uygulamalarının hukuk alanında (avukatlık büroları, mahkemeler, icra daireleri, hukuk fakülteleri ile hukuki bilgiye ihtiyaç duyan tüm kullanıcılar tarafından) kullanılmasını inceler.[1]

Hukuk Bilişimidoğal dil işleme (natural language processing), makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zekâ (artificial intelligence) gibi ileri teknolojilerin yanı sıra hayatın her alanında sıradanlaşan veritabanları ve kelime işlemcilerin hukuk alanında kullanımını kapsar.

Bu tanıma göre, Hukuk Bilişimi ve Bilişim Hukuku kavramlarının farklı kavramlar olduğunu vurgulamak isteriz. Bilişim Hukuku, bilişim uygulamalarının kullanılmasından doğan uyuşmazlıkları veya bilişim uygulamaları aracılığıyla işlenen suçları inceleyen hukuk dalıdır.

[1] ERDELEZ, Sanda ve O’HARE, Sheila. “Legal informatics: application of information technology in law” (1997) 32. Annual Review of Information Science and Technology sf. 367-402.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir