İzmir’de konusunda uzman en iyi avukatı nasıl bulurum?

Müvekkiller hukuki bir sorun ile karşılaştığında konusunda uzman en iyi avukat ile çalışmak ister; en iyi boşanma avukatı, tuttuğunu koparan icra avukatı, tecrübeli miras avukatı veya sanığı ipten alan ceza avukatı arayışına girerler. En iyi avukat ile çalışmak her müvekkilin hakkıdır.

Ancak her alanda iyi olan bir avukat yoktur, belli bir alanda uzmanlaşmış bir avukat olabilir. Bir avukatın her konuyu bilmesi ve her alanda uzman olması beklenemez. Her şeyi bildiğini iddia eden avukat, belki de en çok kaçınılması gereken avukattır.

Ülkemizde avukatlıkta uzmanlaşma konusunda maalesef bir düzenleme yoktur.  Türkiye’de bazı avukatlar her konuda dava alırken, bazıları uzmanlaşmayı seçmektedir. Yasal olarak bir avukatın “uzman avukat” unvanını kullanması yasak olsa da, tercih ettiği dava türleri bakımından avukatlar belli branşta uzmanlaşmayı seçebilir.

Bazı avukatlar sadece ceza davalarına girerek ceza avukatı olmayı seçerken, diğerleri özel hukuk veya idare hukuku alanlarını tercih edebilmektedir. Özel hukuk alanında da branşlaşma mümkündür. Mesela sadece boşanma, nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi aile hukuku konularında, işçi alacakları ve işe iade davaları alanında veya alacak tahsili ile icra takibi konusunda yoğunlaşan avukatlar vardır.

2000’li yıllarda Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Ceza Kanunu, İş Kanunu gibi pek çok temel kanunun değiştiği ve halen torba yasalar ve KHK’lar ile sürekli değişmeye devam ettiği bir ortamda güncel mevzuatı takip eden, hukuki sorununuzu en doğru şekilde tanımlayıp masraf ve süre bakımından en uygun hukuki yolu sunacak avukatı bulmak her zaman kolay olmayabilir.

Avukatlar için sıkı bir reklam yasağı olduğu için avukatların reklam vermesi, kendisine referans olacak müvekkilleri, daha önce aldıkları veya kazandıkları davalar, mesleki başarılarından bahsetmeleri mümkün olmaz. Bu yüzden kendiniz için en iyi avukatı bulurken özel çaba göstermeniz gerekecektir.

Sizin için en iyi avukatı ararken aslında hangi avukatın sizin için iyi bir avukat olmadığını anlamak daha kolaydır.

Mesela Google’a “en iyi avukat”, “uzman avukat”, “en iyi boşanma avukatı”, “ağır ceza avukatı”, “icra avukatı”, “miras davası”, “alacak davası”, “İzmir avukat”, “Karşıyaka avukat”, “Konak avukat” gibi anahtar kelimelere reklam vererek sitesi aramalarda ilk sıralarda çıkan, 7/24 bana ulaşabilirsiniz deyip cep telefonunu İnternet sitesinde paylaşmaktan çekinmeyen, “her davaya bakarım, ne iş olsa yaparım” mantığı ile hareket eden avukatların sizin için pek doğru bir tercih olmayacağı söylenebilir. Yasak olmasına rağmen, Google’a reklam veren avukatların linkinin başında renkli kutu içinde REKLAM ifadesi yer alır.

Bir avukat hakkında müvekkillerinin değerlendirmeleri ve referans olmaları önemlidir. Ancak tanıdıklarınızın bir avukat hakkında söylediklerini ihtiyatla değerlendirmelisiniz.

Çoğu kişiye göre davasını kazanan avukat, iyi avukat; davasını kaybeden avukat, kötü avukattır. Ancak bu şekilde bir değerlendirme her zaman sağlıklı olmayabilir.

Mesela normale göre daha uzun sürede, daha fazla masrafla ve daha az kazanımla kazanan avukat, iyi bir avukat olmayabilir. Kaybedilen davada müvekkili daha fazla kayıplardan kurtaran bir avukat ise başarılı bir avukattır.

Davayı kaybetme nedeni, müvekkilin davayı açmakta gecikmesi, avukatın uyarılarını dikkate almaması, avukatın sorduğu sorulara doğru cevap vermemiş olması, dava konusu hakkında bazı bilgileri gizlemesi veya dava için gerekli bazı belge ve delilleri temin edememesi olabilir.

Avukatlar tek başlarına çalıştıkları gibi, başka bir avukatın yanında, hukuk bürolarında  da çalışabilmektedir. Bu yüzden, bir avukata vekalet verirken davayı bizzat kendisinin takip edip etmeyeceğini sormak önem taşır. Eğer davayı hukuk bürosunun sahibi tanınmış avukat değil, büroda çalışan bir başka avukat takip edecekse mutlaka onunla da görüşerek karar verin.

Avukat arayışınızda önemli olan Türkiye’nin en iyi avukatını değil, sizin için en iyi, en doğru avukatı bulmaya çalışmaktır. Pekiyi, alanında uzman, sizin için en iyi avukatı nasıl bulabilirsiniz?

1- Sizi temsil edecek avukatın davanız hakkında uygulama tecrübesi ve güncel bilgiye sahip olması gerekir. İnternet sitesinde yer alan bilgiler ve yüz yüze yapacağınız görüşmeden edineceğiniz izlenimlere göre bu konuda bir fikir sahibi olabilirsiniz.

2- Konuşma ve ifade tarzı ile yazılı ve sözlü iletişim becerisi yüksek bir avukatı tercih etmeniz yerinde olur. Yüz yüze yapacağınız görüşme sırasında avukatınızın sözlü iletişim becerileri ve bilgisi hakkında fikir edinebilirsiniz. Kişisel internet sitesindeki özgün yazılardan yazılı iletişim becerileri ve bilgisini anlayabilirsiniz.

3- Vekalet vereceğiniz avukat, davanın sonucu hakkında ihtiyatlı konuşmalı, garanti ve taahhüt vermemeli, “Hallederiz,  kesin kazanırız” gibi cümleler kullanmamalı, sizden detaylı bilgi almadan duymak istediğiniz şeyleri kolaylıkla söyleyen bir kişi olmamalıdır. Davanın riskleri ve masrafları konusunda sizi en doğru şekilde aydınlatmalıdır.

4- Bir avukata akrabanız, komşunuz, tanıdığınız olduğu için değil, tecrübe ve bilgisine bakarak vekalet vermelisiniz.

5- Tüm dava ve icra işlemleri artık UYAP sistemi üzerinden yapıldığı için avukatınızın bilgisayar kullanma becerisinin bulunması, teknolojiden faydalanması ve doyurucu bilgilerle sürekli güncellenen  bir İnternet sitesinin bulunması da önemlidir.


Aşağıdaki telefon numaraları veya email yolu ile bize ulaşabilirsiniz.

İletişim: (90 232) 332 21 10 veya  (90 544) 288 5280
email: yusuf@ateskanhukuk.com

ADRESİMİZ: (Stadyum Metro İstasyonu yakını) 5003/2 sk. No:3-5 Gümüş Plaza Optimus D:206  35090 Bornova/İzmir

Yol tarifi almak için tıklayınız.

Bu kategorideki diğer yazılar:

Av. Yusuf Selçuk ATEŞKAN’ın internet sitesinde yer alan yazıların tüm hakları Av. Yusuf Selçuk ATEŞKAN’a ait olup tamamen kopyalanması ve başka yerde yayınlanması yasaktır.  Siteye veya sitenin herhangi bir sayfasına izin almadan link verilebilir. Siteden sitenin içindeki herhangi bir sayfadan 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 35’inci maddesinde öngörülen şartlara uygun olarak  alıntı (iktibas) yapılabilir. Alıntıda, iktibas yapılan sayfanın linki belirtilmelidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir