Mal veya hizmet tanıtımı veya reklamı için alıcının izni olmadan gönderilen mesajlar nereye şikayet edilir?

1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile telefon, elektronik posta ve kısa mesaj (SMS) yoluyla izinsiz reklam mesajı gönderilmesi yasaklanmıştır.

 

Bu kanun hükümlerine göre;

  • Ticari amaç taşıyan sms, e-posta, telefon, çağrı merkezleri gibi araçlarla ile ileti gönderebilmek için alıcıların önceden onay vermiş olması gerekecek.
  • Daha önce onay veren müşteriler, hiçbir gerekçe göstermeksizin bu iletileri almayı reddedebilecek. Müşterinin ret talebini alan şirketin en fazla üç iş günü içinde reklam mesajları göndermeyi durdurması gerekecek.
  • Müşteriler, şirketlere göndereceği ret mesajları için ücretsiz ödemeyecek.
  • Müşterinin, izin alma mesajlarına cevap vermemesi onay değil, ret sayılacak.
  • Müşteriler onay vermedikleri halde kendilerine mesaj gönderen şirketleri altı ay içinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilecek.
  • Bu Kanuna aykırı şekilde, alıcının onayı olmadan elektronik ileti gönderen şirketlere idari para cezası verilecek.

İzinsiz reklam mesajları gönderen şirketler hakkında şikayet nasıl yapılabilir?

  1. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı internet sitesinde  üzerinden izinsiz reklam mesajları ve elektronik postalar şikayet edilebilir.
    reklam mesajları ve e-posta gibi izinsiz gönderilen iletiler şikayet edilebilir.
  2. İzinsiz mesaj alan kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne de yazılı şikayet yapılabilir. Başvuruda başvuranın adı soyadı, imzası ve adresi bulunmalıdır. Tüzel kişi adına yapılacak şikayetler temsile yetkili kişi veya vekili tarafından yapılmalı, temsil ve vekalete dair belgeler eklenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir