Yapay Zekanın Hukuki Veri Analizinde Kullanılması Avukatlara Büyük Avantaj Sağlıyor

Hukuki metinlerin ve veritabanlarının anlamlandırılması doğal dil işleme, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi ileri teknolojileri gerektirmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda değişik alanlarda hizmet sunan pek çok değişik uygulama geliştirilmiştir.

Compliance.Ai yapay zeka kullanarak finans alanındaki yasal düzenlemeleri, anlayışları ve eğilimleri içeren belgeleri taramakta ve raporlamaktadır.

Juristat, patent başvuru belgelerini inceleyerek patentin kabul ihtimalini ölçerek patentin kabul edilebilir olması için yapılabilecek değişiklikleri önermektedir.

Counselytics, şirket veritabanında tarama yaparak önceden tanımlı  hukuki veya ticari terimler ile kullanıcının tanımlayacağı terimleri içeren belgeleri ayıklayıp, sınıflandırmakta ve raporlamaktadır.

PictureItSettled ve DocketAlarm ise hukuki uyuşmazlıklarda dava yolu ile kazanma şansını hesaplayarak dava stratejisi veya uzlaşma öneren uygulamalardır.

Çin pazarında faaliyet gösteren batılı şirketlere yol gösteren LegalMiner sitesi Çin mahkemelerindeki davaları ve hâkimlerin davalardaki tutumlarını analiz ederek avukatlara dava stratejileri önermektedir.

Hukuk verilerini analiz edip yorumlayabilen uygulamalardan en gelişmiş olanı IBM şirketinin Watson bilgisayarını kullanarak bir “robot-avukat” olarak hizmet veren ROSS yapay zekâ programıdır.

ROSS programına hukuki bir soru sorulduğunda, ROSS ertesi gün cevabı özetleyen birkaç paragraf ve tecrübeli bir avukatın hazırladığından farksız iki sayfalık bilgi notu ile cevap vermektedir.

ROSS her ne kadar sorunun ve davanın özünü kavramak konusunda çok yetenekli olsa da yazı yeteneği o kadar gelişmemiştir.

Henüz ROSS bilgi notunu kendi başına kusursuz şekilde hazırlayamadığı için ROSS’un saniyeler içinde sunduğu ham bilgiler, 24 saat içinde bir avukat tarafından düzeltilerek müşteri avukata gönderilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir